søndag 6. april 2008

Born og nye medier

07.01.08
Det nye året startet med temaet barn og nye medier.

Temaet i første omgang handlet om trygghet på internett. Vi ble presentert for fakta fra undersøkelser gjort av Safety, Awareness, Facts & Tools (SAFT) og Markeds- og mediainstituttet (MMI). Der blir det hevdet at 64 % av alle norske barn mellom 9-16 år har chattet. 26 % av disse sier at det noen eller mange ganger har hendt at noen har snakket om sex med de på internett uten at de ville det. Det ble og lagt frem litt om hvordan dette virker, hva det chattes om og hva barna forteller om foreldrene sin uvitenhet om denne delen av internett.

Barn er sårbare på nettet. Barn registrerer seg så gjerne på en internettside for å få spille ”gratis”, ”vinne premier” eller for andre fordeler som å finne seg venner eller kjæreste. De er ikke klar over at konsekvensene av dette, i verste fall kan få fatale konsekvenser dersom informasjonen kommer i ”de feile hender”. Det er mulig, ut fra veldig få opplysninger om et barn, å finne ut hvilken skole de går på, telefonnummeret og hvor de bor.

Via mobiltelefoner ser man også et økende problem. Mobiltelefonene fremstår i dag som små lommedatamaskiner med både gode kameraer og internett. Mobbing via SMS har vært et økende problem, men det at elevene kan ta bilder av hverandre og legge dette ut på nett er noe en som lærer og forelder bør tenke på.

Det som en gang kommer ut på nett, vil en aldri kunne få bort fra nettet igjen!

Vi gikk og gjennom opphavsrettigheter. Disse gjelder på samme måte med analoge medier som via digitale medier. Det at en internettside ikke har oppgitt sitt materiale som beskyttet i forhold til opphavsrettigheter betyr ikke at det kan lastes ned fritt. Copyright er en påminner om at materialet er beskyttet.

2 kommentarer:

Thomas Larsen sa...

Denne økta skremte meg faktisk. Spesielt det chatteprogrammet Ane viste oss. !5 sekunder tok det før hun fikk sextilbud... det e gale.

Men internett kan brukes som et våpen i de rette hender. Det med at hvem som helst kan finne ut hvor alle andre bor er skremmende. Denne økta hjelper oss med å være obs på dette. Du har barn selv, så husk å pass på.

Cato sa...

Ja, dette er noe som er veldig skremmende. Jeg gjør hva jeg kan for å passe på, men i mitt tilfelle blir det mest å opplyse om de farlige sidene ved denne typen bruk av internett. Det er ikke så lett å ha kontroll i situasjoner hvor jeg ikke fungerer til daglig.